Crafting maakt je meer ontspannen en zorgt voor minder stress in je dagelijks leven.

materiaal
scrapbookmateriaal

"Keep Calm and Craft On" Een trendy sentiment waar meer waarheid in zit dan u misschien zou denken. Het proces van het iets creëren met je handen zoals een scrapbook maken of een kaart maken met snijmallen en stempels en het  in de 'flow' meegaan, ontspant en kalmeert het menselijk lichaam. Bijvoorbeeld, kunnen de repetitieve bewegingen van breien, de handeling van het snijden van papier of rubber, stempelen het parasympatisch zenuwstelsel activeren, dit stopt de "strijd of vlucht"-reactie en geeft ons een gevoel van vrede en geluk.

 

Robert Reiner, een klinisch psycholoog bij gedrags Associates psychotherapie Instituut heeft een studie laten verrichten waar onderzoekers enkele vroeg 30 jarige vrouwen gevraagd hebben een aantal recreatieve activiteiten uit te voeren. De onderzoekers meten het stress niveaus van de vrouwen op tijdens deze activiteiten door actief hun hartslag, transpiratie, huidtemperatuur en bloeddruk te controleren. De activiteiten waren:  het spelen met speelkaarten, naaien van een project, schilderen op een schildersezel, het afspelen van een video game en het lezen van een krant. Bij de resultaten van de studie bleek dat naaien de meest ontspannende activiteit was, gevolgd door het schilderen.  Reiner concludeerde hieruit dat "de handeling van het uitvoeren van een ambacht onverenigbaar met zorg, obsessie, woede en angst is. Ambachten richten je op het hier en nu en leiden je af van de alledaagse druk en problemen. Het zijn "stress-busters" net zoals medicatie, diep ademhalen, visuele beelden en het bekijken van vissen in een aquarium. En even tussendoor, als je moet kiezen tussen vissen bekijken of scrapbooken, wij kiezen natuurlijk voor het scrapbooken! De vis kijkers niet gelaten natuurlijk.

 

Heb je al een comment gegeven op de blogpagina?

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0